hledej

Inteligentní domácnost

13.09.2020 Tipy, rady, inspirace SmaRD

Co je to inteligentní domácnost?

Vysloví-li někdo větu „bydlím v chytrém domě,“ málokdo ví, co si pod tímto pojmem vlastně představit. Často pak přijde odpověď: „Mě by se nechtělo chodit doma s telefonem v ruce.“ O tom ale chytrá domácnost není. Naopak. Správně zrealizovaná inteligence vám umožní šetřit čas, peníze a hlavně úkony, které doma běžně děláte. Zkrátka bydlíte a nemusíte na nic myslet.

Foto: zdroj LOXONE

Které oblasti inteligentní domácnost může zahrnovat?

Do inteligentního řízení, jak jej realizuje SmaRD by CATEGORY se dnes dá zapojit prakticky jakákoli oblast každodenního bydlení. Je možné pracovat s osvětlením, stíněním, vytápěním, chlazením i rekuperací, zabezpečením domu, vstupním a kamerovým systém, stejně tak i se zahradou. Inteligentní domácnost nabízí samozřejmě i mnohem víc, ale už tyto kategorie zajistí, že Vám Vaše domácnost poskytne komfortní bydlení, které se chová efektivně, aniž byste museli myslet na to, zda jste při odchodu z domu zavřeli okna nebo zhasli v dětském pokoji. Domácnost splní zadání a v konkrétních situacích se chová tak, jak jste jí dříve řekli, že se chovat má. A navíc šetří interiér od množství ovládacích prvků. Není potřeba mít na každé světlo a žaluzii samostatný vypínač, nemusí být ve všech pokojích termostaty. Chytrým vypínačem můžete vše ovládat z jednoho místa a máte i informace o teplotě a vlhkosti v jednotlivých místnostech.

Jak inteligentní domácnost funguje?

Inteligentní domácnost většinu denních činností řídí automaticky. V závislosti na denní době a míře osvitu místnosti pracuje s osvětlením, využívá pohybové senzory jak k rozsvěcení, tak k zabezpečení domu. Umí využít žaluzie, aby byla v místnosti vždy ideální teplota, kterou jste si zvolili a spolupracuje s vytápěním a chlazením. Do tohoto nastavení je zároveň možné kdykoli zasáhnout z vypínače a rozsvítit světla nebo upravit žaluzie dle potřeby. Při zastřežení domu automaticky zkontroluje, zda jste někde nenechali otevřená okna, zamkne a může omezit oběhové čerpadlo tak, aby se zbytečně neohřívala voda, když doma nikdo není. Odstřežit i odemknout můžete jedním úkonem najednou a využít k tomu například otisk prstu. V zahradě je možné automaticky pracovat se závlahou a využíváním vody z retence podle vlhkosti půdy a předpovědi počasí. Nastřádanou vodou tak zbytečně nezaléváte, když má pršet nebo již prší.

Všechny tyto funkce je ideální propojit už ve fázi projektu elektroinstalace a připravit v průběhu stavby či rekonstrukce odpovídající kabeláž, na kterou bude samotná realizace navazovat. Velkou výhodou je také možnost nastavení fungování domácnosti jakkoli změnit bez nutnosti dalších stavebních úprav. V inteligentní elektroinstalaci lze změny naprogramovat bez fyzických zásahů do samotné stavby.

A kdy přichází na řadu onen telefon? Většinou když chcete domácnost zkontrolovat na dálku. Můžete tak třeba ověřit, zda jste nezapomněli otevřená garážová vrata nebo jakou máte v interiéru teplotu.

Chcete si inteligentní domácnost vyzkoušet?

Pokud Vás zajímá, jak inteligentní domácnost funguje a chcete ji zažít na vlastní kůži, můžete přijít na prohlídku do vzorového domu SmaRD by CATEGORY. Více na: https://smard.cz

Foto: zdroj LOXONE